🍓🍓🍓 JAHODOVÁ SEZÓNA 2024 UKONČEN🍓🍓🍓

🍓🍓🍓

DĚKUJEME VŠEM ZÁKAZNÍKŮM ZA PŘÍZEŇ A PODPORU REGIONÁLNÍHO PRODUKTU POLABÍ, KTERÝM NAŠE JAHODY JSOU. 

 🍓🍓🍓

V Ovocných sadech Bříství pěstujeme jahody sladké, pevné, voňavé, červený poklad mezi ovocem kousek do Kolína, směr Český Brod

Sledujte aktuální info zde nebo na facebooku.

 Vaše Ovocné sady Bříství.   

 

Ovocné sady Bříství u Křečhoře, okr. Kolín.

Aktuální info zde nabo na https://www.facebook.com/bristvi/

           img_1404       img_1395       img_1400
Jahodové pole s krásným obrostem. Silné, zdravé rostliny plodící vynikající jahody.
img_1403

JAHODOVÝ TIP:

NEPEČENÝ JAHODOVÝ MOUČNÍK:

3 balíčky piškotů

3 kelímky zakysané smetany

1 kelímek šlehačky

4 vanilinové cukry

jahody

Ušleháme šlehačku a vmícháme do ní zakysanou smetanu a vanilinové cukry. Dorotovou formu vyložíme potravinovou folií či alobalem a poskládáme 1. vrstvu piškotů, 2. vrstvu jahod a navrch šlehačkový krém. Vrstvy střídáme, zakončíme piškoty, které můžeme ještě pokapat jahodovou šťávou. Zatížíme a dáme do chladničky alespoň na 2 hodiny, odležet a vychladit, nejlépe však přes noc. Hotový moučník lze ozdobit šlehačkou a posypat mletými ořechy nebo strouhanou čokoládou.

JAHODOVÁ ZMRZLINA:

350g jahod

150g bílého jogurtu

60g moučkového cukru

Vše rozmixujeme a směs nalijeme buďto do zmrzlinovače nebo můžeme nalít do misek a vložit do mrazáku. Směs v miskách pak po 20 min. zamícháme a necháme domrazit.

JAHODOVÝ KOKTEJL:

Rozmixujeme chlazené jahody s pomerančovou šťávou či mlékem nebo bílým jogurtem nebo nápojem ze sóji. Nalijeme do sklenice s ledem a ozdobíme celou jahodou.

A proč jíst jahody?

Čerstvě natrhané zralé jahody jsou jedním z nejlepších darů přírody – jsou sladké, chutnají ohromně, obsahují až 90% vody – dokáží zahnat žízeň a doplní potřebné cukry unavenému organismu. Toto všestranné ovoce má pozitivní vliv na organismus a také hubnutí. Patří mezi ovoce s nejnižším obsahem kalorií (30 kcal/100 g), mají jich dokonce méně než meloun nebo dýně. Jahody dále obsahují třísloviny, které působí velmi antibakteriálně a protizánětlivě, vážou na sebe také toxické látky ve střevech a pomáhají je odvádět z organismu ven. Snižují i překrvení žil v portálním systému (žíly odvádějící krev z vnitřností), a tím jsou užitečné při hemoroidech, břišní vodnatelnosti (tekutině v břiše) a chorobách jater, jako chronická hepatitida a cirhóza.Jahody jsou velmi bohaté na kyselinu listovou, která je důležitá pro správnou krvetvorbu, růst buněk a v těhotenství. Také vitamin C, který pomáhá posilovat imunitní systém. Draslík zase odvodňuje a snižuje krevní tlak. Jahody působí diureticky (zvyšují produkci moči) a díky svému alkalizujícímu účinku podporují vylučování kyseliny močové. Proto se doporučují při dně a dnové artritidě. Žádné tuzemské ovoce není tak bohaté na mangan, jako právě jahody. Bez pomoci draslíku nemůžou správně působit enzymy potřené pro látkovou výměnu, produkuje rovněž krev a kosti, vyživuje nervy a mozek, podporuje libido obou pohlaví, zásobuje kůži a vlasy barevnými pigmenty a povzbuzuje činnost štítné žlázy. Při jeho nedostatku se projevuje například únava, bolesti kloubů, pocity podrážděnosti, nervozity, nespavost. Díky svým schopnostem neutralizovat účinky volných radikálů jsou jahody efektivním prostředkem v prevenci arteriosklerózy (ukládání cholesterolu ve stěnách arterií, jejich postupné ztvrdnutí a zužování). Stav arterií zlepšují i nízkým obsahem tuků a sodíku, jakož i bohatstvím draslíku a minerálů, tedy kombinací, která snižuje riziko rozvoje hypertenze. Pravidelná konzumace jahod na jaře a v prvních letních měsících pomáhá předcházet arterioskleróze a brzdit její další postup. Do svého jídelníčku by je měli zařadit lidé, kteří prodělali infarkt myokardu nebo mají anginu pectoris, poruchy prokrvení mozku či ischemickou chorobu dolních končetin. Výzkum na Tufts University v Bostonu (USA) ukázal, že jahody mají největší antioxidační účinek z veškerého ovoce; po nich následují slívy, pomeranče a hroznové víno. Antioxidační účinek tohoto ovoce se určoval podle jeho schopnosti neutralizovat oxidující volné radikály. Antioxidační schopnosti jahod vyplývají hlavně z obsahu vitaminu C, bioflavonoidů a antokyaninů.

Účinky jahod – zdraví:

  • Posilují srdečně-cévní systém – chrání srdce a cévy
  • Mají detoxikační účinek – posilují imunitu
  • Prevence proti rakovině
  • Odvodňuje organismus – močopudný účinek
  • Chrání trávicí trakt – pročišťuje střeva
  • Vápník doplňuje živiny do kostí, zubů a podporuje růst vlasů a nehtů
  • Železo zajišťuje krvetvorbu vhodný při chudokrevnosti a anémii
  • O jahodách by se toho dalo psát hodně, ale důležité je zařadit je co nejvíce do našich jídelníčků. Jak jste se dočetli, nejen pro jejich vynikající chuť, ale i pro jejich blahodárné účinky na lidský organismus.

Množství :

Stačí jíst 20dkg denně v době sezóny

Co obsahují:

90% vody, bílkoviny, složené sacharidy (dobrý cukr), minimum tuku, vlákninu, vápník, antioxidanty, karoten, kyselinu listovou, vitamin A, B, C, E a K, draslík, hořčík, forfor, železo, sodík, mangan a měď

Kvalitní české jahody přímo z pole s ochranou známkou

„POLABÍ regionální proukt“.

Ceny jsou orientační, bez záruky, mohou se měnit dle aktuálního stavu na poli. Více u obsluhy na poli tel.: 774 925 104

Chcete se dozvědět něco více o našich kvalitních jahodách? Přečtěte si jak jsme dopadli v testu MF DNES dne 21.6.2011:

http://ekonomika.idnes.cz/ovoce-a-zelenina-z-farmarskych-trhu-obsahuji-pesticidy-ukazal-test-1fv-/ekonomika.aspx?c=A110620_184454_ekonomika_abr